Людям з порушення зору Звичайна версія

Напередодні тимчасової адміністрації працюючий кредитний портфель банку «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» було відчужено без надходження коштів на рахунки

07.05.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Assets Natssionalni inv1Незадовго до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» уклав договори відступлення прав вимоги за кредитами на загальну суму 1,4 млрд грн на користь ряду факторингових компаній. При цьому кошти на кореспондентські рахунки банку на оплату цих договорів не надходили. Таким чином банк втратив активи, що формували грошовий потік, та ліквідне забезпечення за кредитами. Як результат - Фонд гарантування на третьому році ліквідації цього банку, виплативши за рахунок своїх коштів вкладникам 0,7млрд грн відшкодування за вкладами, не зміг повернути собі, як кредитору третьої черги, жодної гривні.

 

Після запровадження у  ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» тимчасової адміністрації було виявлено, що оплата договорів відступлення прав вимоги за кредитами була зарахована наступним чином. Покупці, факторингові компанії ТОВ «ФАКТОР-КОМФОРТ» та ТОВ «ФАКТОР СТАНДАРТ», заздалегідь відкрили у ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» рахунки, на які  «за рекомендацією» керівників банку вкладники та інші кредитори перераховували свої кошти на умовах позики. Посилаючись на неминучу неплатоспроможність банку, його керівники переконували кредиторів погоджуватися на співпрацю із факторинговими компаніями. Таким чином шляхом внутрішніх проводок у системі банку, а не реальними грошима, було організовано «накопичення» на рахунках факторингових компаній коштів, достатніх для розрахунку за договорами відступлення прав вимоги за кредитами.

Assets Natssionalni inv2

Очевидно, що такі операції призвели до суттєвого погіршення фінансового стану банку та унеможливили виконання платіжних доручень кредиторів. На момент запровадження тимчасової адміністрації ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» не мало коштів навіть на виплату заробітної плати працівникам. Уповноваженою особою Фонду гарантування було ініційовано позови щодо повернення у власність кредитного портфелю на підставі рішень про віднесення  договорів відступлення прав вимоги до категорії нікчемних. Одночасно позови про скасування рішень про нікчемність подали і факторингові компанії. Адміністративними судами було задоволено позов однієї з них і вона залишилася кредитором пулу кредитів на суму 1,3 млрд грн. Адміністративні спори з іншими компаніями тривають. Уповноваженою особою Фонду гарантування за вказаними фактами також було ініційовано відповідне кримінальне провадження.

Окрім того, після визнання ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ» неплатоспроможним було виявлено, що протягом 2010-2015 рр. значні кредитні кошти були видані під забезпечення неліквідних цінних паперів. Всі ці кредити до цього часу не погашені, а сумарна заборгованість на сьогодні склала 1,7 млрд грн. Отже, позичальники за участі посадових осіб привласнили кошти банку, надавши в якості забезпечення «сміттєві» цінні папери, які неможливо продати. За цими фактами уповноваженою особою подано заяву про кримінальне правопорушення.

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування затверджено ліквідаційну масу ПАТ «БАНК «НАЦІОНАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ»  станом на 03.12.2015. Балансова вартість активів банку склала 2,2 млрд грн, а незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх більше, ніж у чотири рази дешевше – 0,5 млрд грн. При цьому, вкладникам банку, станом на початок квітня 2018 року, виплачено понад 0,7 млрд грн гарантованого відшкодування. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку склала 1,1млрд грн. До цієї суми ввійшли вимоги шести черг кредиторів. На 01.04.2018 не погашено вимоги жодного із них.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.